Wat is een Running Dinner.

 

Een “Running dinner” (RD) is een evenement waarbij "in principe" alle deelnemers bereid zijn om een gerecht verzorgen voor een 2, 3 of 4 gangen diner. De term "Running" vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het feit dat deelnemers zich veelal te voet van het ene gerecht naar het andere verplaatsen omdat zij bij elkaar in de buurt wonen.

Diverse vormen.
De meest voorkomende vorm is de partnervorm. Partners/koppels blijven bij elkaar aan tafel bij de verschillende gerechtsgangen. De andere vorm is een individueel RD. De deelnemers rouleren hier individueel. Deze vorm kan ook worden toegepast in een deelnemersveld met alleen koppels/partners. Een bijzondere vorm daarvan is dat partners/koppels alleen bij elkaar zitten bij het evt. eigen gerecht thuis.

Vrijgesteld van een gerecht.
Afhankelijk van het aantal deelnemers kunnen in een partnersetting sommigen worden vrijgesteld van een gerecht. Bij een individueel RD is dit aantal groter en zelfs voorwaarde om ervoor te zorgen dat de tafelbezetting niet te klein wordt.

Minimum aantal deelnemers en aantal gasten aan tafel.
In een partnersetting is de gemiddelde tafelbezetting 6 personen, inclusief gastheer/vrouw. Afhankelijk van aantal deelnemers en vrijgestelden zal die bezetting varieren van 4-8 personen. De organisator zorgt ervoor dat een evt. tafelbezetting van 8 personen alleen voorkomt bij een voorgerecht of nagerecht. Hoewel het theoretisch minimum voor deze vorm 9 koppels is, is er met een aantal van minimaal 12 koppels wat meer armslag: om bijvoorbeeld koppels vrij te stellen van een gerecht als op hun adres een evt. borrel vooraf of koffie na afloop van het RD wordt geserveerd.

De gemiddelde tafelbezetting bij een individueel RD zou veel te klein worden (gemiddeld 3 personen) als iedereen een gerecht zou verzorgen. Om een zelfde gemiddelde tafelbezetting te krijgen als in een partnersetting zijn circa 36 deelnemers nodig waarvan de helft wordt vrijgesteld. Een gemiddelde tafelbezetting van 5 wordt gehaald bij circa 25 deelnemers waarvan er 10 worden vrijgesteld.

 

 

Nooit zelfde gasten aan tafel.
De opzet van een RD moet zijn dat niemand 2x met dezelfde deelnemers aan tafel zit, ook niet bij een jaarlijkse herhaling met dezelfde groep. Dat is een puzzel welke gelukkig door een bewoner in onze wijk is opgelost met een programma in VBasic voor Excel.

Het verrassingselement.
Dit is het grootst als de deelnemers van tevoren niet weten bij wie/op welk adres zij de gerechten nuttigen en met welke andere gasten zij daar aan tafel zitten.

Uitvoering.
Behalve naam en adres en evt. een voorkeursgerecht geven deelnemers ook op hoeveel gasten zij maximaal aan tafel willen hebben en of zij allergisch zijn voor bepaalde gerechten. Deelnemers worden ruim vooraf geïnformeerd over het gerecht dat zij hebben getrokken, hoeveel gasten zij daarbij aan tafel hebben en of zij met een dieetwens of allergie rekening moeten houden. Ook wordt iedereen geïnformeerd over het tijdschema en het adres waar eventueel een borrel vooraf en/of de koffie na afloop plaats vindt. Indien dit plaats vindt op adressen van deelnemers worden dezen in de voorbereiding en uitvoering daarvan geholpen door de organisatie en kunnen zij desgewenst worden vrijgesteld van een gerecht.

Bij de borrel vooraf deelt de organisatie aan iedereen een "loopbriefje" uit waarop staat aangegeven waar betrokkene naar toe moet voor het voorgerecht. De gastvrouwen/heren die zelf een voorgerecht of hoofdgerecht verzorgen krijgen ieder een gesloten enveloppe mee. Om het verrassingselement zo groot mogelijk te houden mogen zij deze pas mogen openen na afloop van het bij hen thuis genuttigde gerecht. In die enveloppen zitten namelijk weer de "loopbriefjes" voor het volgende gerecht.

Voor het eerste Running Dinner in onze wijk heeft de commissie gekozen voor een setting waarbij de partners steeds bij elkaar blijven. De borrel vooraf is tevens bedoeld als kennismakingsborrel, ook voor hen die verder niet deelnemen aan het Running Dinner zelf.